Tshilwavhusiku Razwimisani Special School in limpopo, zuid afrika

Hezekiel Sepeng is een van de lokale helden die zich inzet voor een school inLimpopo (Zuid Afrika) voor kinderen met een verstandelijke beperking. Hezekiel is een Zuid-Afrikaanse middellange afstandsloper. Hij werd tweede tijdens de finale in Atlanta 1996 en tijdens de WK finale Sevilla 1999 en hij won Olympisch goud in1996. Mensen zoals Hezekiel zijn een voorbeeld voor hun landgenoten en vormen daarom in onze Stichting een verbindende schakel tussen Nederland en Afrika.

Limpopo is de noordelijkst gelegen Provincie in Zuid-Afrika en telt ruim 5 miljoen inwoners. 97% van de bevolking is zwart en 3% van de bevolking is blank. De Provincie kent nauwelijks steden. Polokwane is de hoofdstad van Limpopo. Binnen Zuid-Afrika is Limpopo de Provincie met de meeste armoede.  Ruim 70% leeft onder de armoedegrens.

De school ligt ruim een uur rijden van Polokwane. De school is in 1999 gestart als een Private School en in is 2007 officieel geregistreerd als een Public Special School.  De erkenning door de overheid heeft uiteindelijk met zich meegebracht dat de regering vorig jaar besloten heeft te investeren in de klaslokalen. Er wordt een gebouw met vier klaslokalen gebouwd en er komt een gebouw met acht klaslokalen. De school heeft 250 leerlingen met een verstandelijke beperking, de kinderen zijn tussen de 6 jaar en 24 jaar. In de Provincie Limpopo is deze ‘special’ school de enig geregistreerde school. De school heeft 78 leerkrachten in dienst.  Elke dag zijn er 20 leerkrachten aanwezig om de kinderen te begeleiden.  De schooltijden zijn vanaf 8.00 uur in de morgen tot 14.00 in de middag. De kinderen komen zelf met de bus naar school; in de bus zijn begeleiders voor de kinderen.

Op de school krijgen de kinderen les (simpele lessen) en leren ze vaardigheden zoals: koekjes bakken, maaltijden helpen bereiden, afwassen, sieraden maken, houtbewerking, naaien etc. De kinderen krijgen elke ochtend ontbijt op school en een warme lunch. De ouderen kinderen helpen de jongere kinderen en de kinderen die meer gehandicapt zijn. Ook sport is een belangrijk deel van de dagbesteding. De kinderen voetballen en doen aan zaalhockey. Er gaat zelfs een groep van 16 jongens naar Oostenrijk, gehandicapte sport.

Er is gestart met de bouw van 12 klaslokalen. Na de bouw moeten de klaslokalen nog ingericht worden. De overheid is bereid een deel van deze kosten op zich te nemen. De school doet een beroep op Local Heroes en vraagt ondersteuning voor de inrichting van de klaslokalen. Ook wil de school een adequaat sportveld realiseren. Bij de school is er voldoende ruimte om een sportveld aan te leggen. Het sportveld kan in fases worden gerealiseerd.  Local Heroes wil zich inzetten om:

  • Tafels en stoelen voor de nieuwe klaslokalen, de klassen worden soms voor activiteiten en soms voor lessen gebruikt. De tafels kunnen zelf gemaakt door de kinderen zelf onder begeleiding. De stoelen moeten aangeschaft worden. 12 klaslokalen, per klas 15 tafels en stoelen. 15 x 12 = 180 stoelen x 50 euro = 9.000 euro. Bijdrage Overheid 50%, bijdrage Local Heroes 50% =  4.500 euro
  • Een sportveld, een grote wens is een sportveld voor de kinderen van de school. Op het terrein is voldoende ruimte voor de aanleg van een sportveld. Het sportveld kan gefaseerd worden aangelegd. Het sportveld kan ook gebruikt door kinderen van andere scholen.

Benodigd bedrag:  15.000 – 25.000 euro

 

Gerealiseerd